Luister hier:

Het is je vast wel een keer overkomen. Je kan de informatie die je zoekt niet vinden. Probeer de volgende tips:

Tip 1:    Kom tot de kern

Zoekmachines slaan webpagina's op en letten daarbij vooral op kernwoorden. Gaat een pagina vooral over de rol van Laurens Janszoon Coster bij de uitvinding van de boekdrukkunst, dan vind je die pagina het snelst als je zoekt op 'uitvinding boekdrukkunst Coster'. Niet als je zoekt op:"Wanneer heeft Laurens Janszoon Coster de boekdrukkunst uitgevonden en is dat waar?".

Tip 2:    Google is meer dan één zoekmachine

Naast het gewone zoeken en de optie Afbeeldingen heeft Google aparte zoekmachines voor Nieuws, Boeken, Video's, Plaatsen, Blogs, Vertalen en Discussies. Gebruik die programmaatjes dus ook vooral als je specifiek dáár naar op zoek bent! 

Tip 3:    Gebruik Google ook eens niet

Startpagina’s hebben websites op thema geselecteerd. Hoe vind je een Startpagina? Typ je onderwerp in combinatie met startpagina. 

Tip 4:    Gebruik aanhalingstekens

Als je gewoon twee woorden achter elkaar typt, dan betekent dat niet dat Google zoekt op de combinatie van die twee woorden. Als je echt per se die combinatie zoekt, moet je je zoekopdracht tussen aanhalingstekens zetten. "Stappen in de stad” dus: dan zoekt Google alleen op pagina's waarin die woorden achter elkaar gebruikt worden.

Tip 5:    Gebruik CTRL+F

Soms kom je op een hele lange pagina en is jouw zoekwoord niet meer terug te vinden. Gebruik dan CTRL+F en typ je zoekwoord in.