Luister hier:

Drie Haarlemse legenden worden ontrafeld: de verovering van Damiate, de vermeende uitvinding van de boekdrukkunst door Laurens Jansz Coster, en het geheime gangenstelsel onder de belangrijkste gebouwen van Haarlem. De leerlingen onderzoeken een van deze legenden om een antwoord te vinden op de vraag of ze waar zijn of niet. Tenslotte verwerken ze deze informatie in een eindpresentatie.

Op school wordt eerst een spannende introductiefilm bekeken. De leerlingen kiezen vervolgens welke wandeling ze willen gaan lopen (in groepjes van maximaal drie leerlingen, die samen een smartphone ter beschikking hebben). Elders op de website (Registratie) kunt u opgeven hoeveel downloads u per wandeling nodig heeft. U krijgt vervolgens een mail met daarin een code, die de leerlingen nodig hebben om de app te kunnen openen.

Een aantal instellingen zijn dicht op maandag. Wij raden u daarom aan de routes niet op maandag te lopen en op de overige weekdagen na 10 uur te beginnen. Voor de exacte openingstijden van de instellingen kunt u kijken onder Contact.

De leerlingen gaan in groepjes van drie de stad in. Het startpunt is de Grote Markt; daar openen de leerlingen de app en vullen de code in die u per mail heeft gekregen. De app daagt de leerlingen uit om te kijken naar historische gebouwen en bronnen. Door het beantwoorden van quizvragen scoren ze punten en ontrafelen het wachtwoord. De wandelingen leiden langs en door de verschillende instellingen; de entree zit inbegrepen bij het project. Bij sommige opdrachten moeten ze foto's maken; het is daarom handig een apart fototoestel mee te nemen. Dan hoeft de app niet te worden afgesloten om een foto te nemen, waarna hij opnieuw opgestart zou moeten worden.

Terug op school bereiden de leerlingen een presentatie voor waarin ze elkaar overtuigen van de (on)waarheid van het onderzochte verhaal, met o.a. de foto's die ze gemaakt hebben. Op de website vinden de leerlingen informatie en tips over hoe ze een presentatie kunnen maken. Als u deze informatie liever print en kopieert, klik dan hier