Luister hier:

Hebben de Haarlemse kruisvaarders Damiate werkelijk bevrijd? In de Slag om Damiate onderzoeken de leerlingen deze vraag. Het startpunt van de wandeling ligt op de Grote Markt, waarna de Grote of St. Bavokerk wordt bezocht, het Frans Hals Museum en het Noord-Hollands Archief. En alles wat daartussenin ligt.

Zijn er echt onderaardse gangen in Haarlem? In Onderaardse gangen onderzoeken de leerlingen deze kwestie, door het Archeologisch Museum Haarlem te bezoeken - misschien wel gevestigd in een van de gangen -, Teylers Museum en het Noord-Hollands Archief. Onderweg worden natuurlijk ook allerlei roosters, putdeksels en geheime deurtjes bekeken.

Heeft Laurens Jansz Coster de boekdrukkunst inderdaad uitgevonden? Dat is de vraag in de Uitvinder boekdrukkunst. Leerlingen komen langs de Hoofdwacht, bezoeken de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en het Museum Haarlem. Een boekhandel hoort er natuurlijk ook bij, en een standbeeld…

Zijn deze legenden waar of niet waar? Door goed te kijken, vragen te beantwoorden, foto’s te maken en bronnen te onderzoeken, komen de leerlingen tot hun eigen conclusie.